Välkommen till webbplatsen där ord om inlines, rullskridsko, skridsko, träning och tävlingar systematiskt byggs upp av människor som älskar att blogga!

Moyer Cycles
Detta inlägg är inte inlinesrelaterat men ändå så spännande och tillräckligt fascinerande att man inte kan motstå skriva om cyklar som inte har varken har växlar eller bromsar. Finns det någon koppling till sakerna under våra knäskålar!? Jag känner att fallet är så…

Hela historien började för min del hösten 2007 när jag varje vardagmorgon promenerade till arbetsplatsen som ligger på Sveavägen i STHLM. Ett flertal gånger lade jag märke till människor som cyklade på “nedskalade” åkdon. Av vilken anledning visste jag inte då utan fick det beskrivet senare som – cyklar med varken växlar eller bromsar. Cyklarna slutar rulla om man slutar att trampa dvs man bromsar in hela ekipaget med ett låst bakhjul! Dessa kallas för Fixed Gear, fixies eller de cyklar som har baknav med frivarv heter Single Speed.

Bobby Wathan JR

Tanken bakom fenomenet är svårt att förklara men den härstammar från cykelsporten anno 1920-tal eller tidigare då en cykel var en cykel och det motsatta könet (?) fortfarande hade hår på bröstet, fick jag det förklarat av en annan insatt person! Många budcyklister i USA och andra delar av världen använder dessa under sina kroppar som ett dagligt arbetsfordon!

Det finns massor av information, videos och webbplatser om cyklar med “fixed gears” men det som är tjusningen med livsstilen enligt de som vet, är man bör ha byggt sin egen fixie, helst av en bortglömd gammal 70-80tals racer som inte är färdig för skroten, lagt en egen prägel på den med nya/gamla delar och älskar att cykla på ett sätt som kräver total koncentration och planering när man ger sig ut på en tur!

Det finns några fåtal hängivna ute i världen som bygger riktigt vackra cyklar och en av dessa är Moyer Cycles. Rekommenderar ett besök, se nedan:

Moyer Cycles och mer bilder på fantastiska skapelser av Moyer Cycles på Flickr

Fixed Gear på svenska, fixed.se med massor av länkar till andra svenska webbplatser

Den riktigt ultimata – The Fixie FAQ

Wikipedia om Fixed Gear

Hur du bygger en egen Fixed Gear eller Single Speed finns beskrivet hos Harris Cyclery

Se andras färdiga cyklar i detta galleri, Fixedgeargallery. Till sist en legend inom detta intresseområde – Lucas Brunelle som tar sig an Stockholm med kamera och en – fixie!

Nästa inlägg är om inlines igen… promise!

En kommentar till “Moyer Cycles – Fixed Gear”

  1. Kommentar av: Ulf Haase

    Bäste Petri!

    Var försiktig! Vi vill se dig med inlines på fötterna, inte gips.